От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха против отпадането

...
От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обявиха против отпадането
Коментари Харесай

Работодателите се обвиха против отпадането на таксите в държавните висши училища

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се оповестиха срещу отпадането на таксите за студентите и докторантите, учащи се на държавна поръчка в държавните висши учебни заведения. Това те направиха посредством публикувано до медиите отворено писмо. То е адресирано до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков, ръководителя на Комисията по обучение и просвета Данаил Вълчев, министър председателят акад. Николай Денков и министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков.

От АИКБ не одобряват плана на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение. Според тях смяната ще докара до още по-голям дисбаланс сред потребностите на предприятията и бъдещата работна мощ. Не на последно място лансираната смяна е готова без провеждането на разговор със обществените сътрудници и без логичен разбор на актуалните социално-икономически условия.

В писмото си от асоциацията напомнят, че съществени претекстове за смяната са:
по-голяма досегаемост на висшето обучение за неравнопоставените групи; задържане на студенти в България и по-високо качество на образованието.
Според тях обаче изказванието в Доклада, че " премахването на таксите за образование... ще подсигурява еднакъв достъп до висше обучение и ще докара до повишение на броя на обучавани студенти " е несъстоятелно. И допълват, че и сега има специалности, за образованието в които не се изисква такса. Това са 8 професионални посоки като " Педагогика на образованието по... ", " Математика ", " Физически науки ", " Химични технологии ", " Енергетика ", " Материали и материалознание " и др. Тази мярка беше въведена, с цел да подтиква интереса на студентите към специалности, от каквито има дефицит на пазара на труда, казват от АИКБ.

" Многообразието от специалности е задоволително огромно, с цел да може всеки кандидат-студент да избере уместно за него висше обучение, без да заплаща такса ", считат от сдружението.

По думите им с препоръчаната смяна ще се върне остарялото състояние, от което ще пострада освен бизнеса, само че и цялата ни стопанска система. Съответно налице е задоволително еднакъв достъп до висше обучение за всеки младеж, който има интерес да се образова. Има и задоволително места.

Според статистиката, през 2022 година завършващите приблизително обучение са 36 450 лица, а оповестеният план-прием за след приблизително обучение е 36 457. Тук не влизат бройките за магистър след бакалавър и за докторанти. Това значи, че всеки, който е кандидатствал и няма резултат " слаб ", е признат да учи. Наред с това в 48 университета и висши учебни заведения в България беше разгласен банкет за кандидат-студенти с оценки от държавните зрелостни изпити за актуалната академична 2023/2024 година. Което удостоверява, че и сега всеки има еднакъв достъп до висше обучение.

" Ако се направи действителен разбор на резултата от премахването на таксите, ще бъде видно, че смяната ще докара до отрицателен стопански и обществен резултат. Държавата ще заплаща образованието на хора, които ще запишат висше обучение, просто с цел да са висшисти ", считат от АИКБ.

А средствата за това образование идват от налозите, главно на бизнеса, който по този метод влага в бъдещата работна мощ, само че и от малоимотните фамилии също, акцентират от сдружението. По думите им с препоръчаната смяна, не единствено че няма да се реализира тъждество, само че и богатите ще станат по-богати, тъй като таксите ще отпаднат за всички (включително за заможните), само че това няма да реши казуса с издръжката на студентите в затруднено финансово състояние. Същевременно кандидат-студентите ще се насочат към специалности, които не изискват полагане на доста старания и не са търсени на пазара на труда. Според АИКБ, това ще докара до отлив от търсените специалности, които обаче изискват повече старания от страна на студентите. В последна сметка това ще е следващото " мятане " на пари на данъкоплатците за висшисти, които ще се осъществят тук-там за среднисти. В момента това са над 40% от приключилите висше обучение. Затова слагаме въпроса: за какво данъкоплатците да плащаме за построяването на нужните ни експерти, а да получаваме висшисти, които никой не търси, питат от асоциацията.

От АИКБ допълват, че в Доклада към консултацията е посочено, че препоръчаните промени следва да подтикват " младите жители, които са бъдещето на нацията, да се насочат към образование във висшите учебни заведения в страната ". Според тях обаче, това очакване е изцяло лишено от причини. Решението за образование в чужбина по никакъв метод не е обвързвано с съществуването или не на такси за образование в България. Повечето кандидат-студенти смятат приключеното висше обучение в чужбина за по-престижно и качествено, а не за по-евтино.

От АИКБ споделят още, че последната цел е обвързвана с повишение на качеството на образованието. Но съгласно тях по никакъв метод не излиза наяве по какъв начин то ще се обезпечи, без да се отстрани порочния принцип на финансиране " парите следват студента ", който води до утежняване на качество и условия.

" Всъщност за следващ път не се обръща внимание на качеството на висшето обучение, а на количеството ", безапелационни са от сдружението.

 

От АИКБ акцентират, че висшите учебни заведения изискват обилни финансови ресурси за поддръжка на инфраструктура, образование, научни проучвания, привличане на висококачествени преподаватели и други действия. Фактори, които също са свързани с повишение на качеството на образователния развой. Ако таксите бъдат изцяло отстранени, университетите могат да изпитат усложнения в обезпечаването на задоволителни средства за своите потребности, както и ще зависят напълно от една или друга политическа воля. Съответно сега се предлага един законово обезпечен доход да бъде сменен с обезщетителен механизъм, който ще зависи от благосклонностите на съответния министър към избрани ректори или висши учебни заведения.

" Ние считаме, че следва автономията на висшите учебни заведения да бъде лимитирана, само че не и по този метод ", заключват от АИКБ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР